Liberalii din tabăra Florin Cîțu cer două săptămâni pentru verificarea semnăturilor de pe moțiunea de cenzură – DOCUMENT

Liberalii din tabăra Florin Cîțu cer două săptămâni pentru verificarea semnăturilor de pe moțiunea de cenzură - DOCUMENT
Liderii AUR, George Simion și Claudiu Târziu (FOTO - EDUARD VINATORU / MEDIAFAX FOTO)
Publicat: 06/09/2021, 12:36
Actualizat: 06/09/2021, 13:43

Liderul grupului parlamentar al Partidului Național Liberal din Senat, Daniel Fenechiu, susținător al lui Florin Cîțu în cursa pentru conducerea partidului, a depus o adresă la birourile permanente reunite ale Parlamentului, care ar urma să decidă calendarul moțiunii de cenzură, adresă prin care cer un răgaz de două săptămâni pentru verficarea semnăturilor de pe documentul depus vineri seara, după suspiciuni privind legalitatea acestora.

În documentul depus, obținut de Hotnews, liberalii sesisează mai multe nereguli cu privire la semăturile de pe moțiunea de cenzură „Demiterea Guvernului Cîţu, singura şansă a României de a trăi!”, semnată de 122 de parlamentari – USR PLUS și AUR,  depusă vineri la Senat şi Camera Deputaţilor.

Informația privind o anchetă privind semnăturile de pe moțiunea de cenzurăla adresa premierului susținut de PNL, Florin Cîțu, apăruseră înainte de ședința birourilor reunite, după ce, în spațiul public au apărut, în weekend, declarații referitoare la posibile nereguli care ar duce la anularea unora și ar face ca pragul minim constituțional să nu fie atins. Ședința birourilor permanente reunite ale Parlamentului, a treia încercare începând de vineri, când USR PLUS și AUR au depus o moțiune de cenzură împotriva Cabinetului Cîțu, a fost  programată la ora 12:00.

„Avem semnăturile, avem parlamentarii, avem ce vor ei să avem, avem!”, spune George Simion, în transmisiunea live din Parlament.

„Mai multe semnături nu sunt prezentate în original”

„În urma lecturării listelor de semnături atașate de inițiatori moțiunii de cenzură se observă următoarele aspecte de neregularitate:

Mai multe semnături nu sunt prezentate în original, ci fotocopiate / scanate neîndeplinind cerința de semnătură olografă în original în dreptul numelui – prenumelui initiatorului (cel putin 12 semnături scanate, de ex. semnăturile de la pozitiile 60, 62 și 72)

Unele semnături sunt redate cu ștersături ori corecturi efectuate direct pe text, prin suprapunerea unor linii corectoare (ex. pozitiile 43 si 44);

Există indicii temeinice că mai multe semnături ale unor senatori si deputati inițiatori ai moțiunii de cenzură nu corespund cu semnăturile acelorași parlamentari din listele de semnături pentru prezenta acestora la ședințele de plen ale fiecărei camere/la ședințele comisiilor. Este vorba de semnături total diferite de cele folosite de aceiași parlamentari în listele de prezență, ceea ce pune sub semnul întrebării veridicitatea și realitatea acestor semnături și implicit numărul obligatoriu de semnături cerut de Constituție pentru depunerea unei moțiuni de cenzură.

Din informatiile publice, unii parlamentari semnatari ai moțiunii nu se aflau în țară pentru a putea semna moțiunea de cenzură personal, în original.

În considerarea aspectelor procedurale sesizate mai sus și neconforme cu Constitutia si cu prevederile regulamentare pentru exercitarea unei moțiuni de cenzură, solicităm Birourilor permanente reunite acordarea unui termen de 2 săptămâni pentru verificarea îndeplinirii conditiilor ad validitatem ale moțiunii de cenzura depuse de senatori si deputati USR si AUR. Solicităm ca verificarea numărului minim necesar de semnături, precum si a autenticității semnăturilor inițiatorilor prin metoda comparării semnăturilor inițiatorilor din lista de semnaturi anexata motiunii de cenzură cu semnătura acelorasi parlamentari de pe alte înscrisuri precum lista de prezenta la sedintele de plen/ plen reunit/ comisii”, se arată în documentul obținut de Hotnews.

Termenul de două săptămâni (calendaristic) ar expira pe 20 septembrie, deci cu cinci zile înainte de data Condresului PNL, când au loc alegerile interne pentru președinția partidului, funcție pentru care candidează actualul lider, Ludovic Orban, și actualul premier, Florin Cîțu.

Președintele l-a convocat pe premierul Florin Cîțu la Cotroceni, la ora 12:30, cu o jumătate de oră după ora anunțată pentru ședința birourilor permanente reunite ale Parlamentului, a treia încercare începând de vineri, când USR PLUS și AUR au depus o moțiune de cenzură împotriva Cabinetului Cîțu.

Care e procedura constituțională

O nouă ședință a birourilor permanente reunite este, așadar, programată pentru luni, la prânz, pentru a stabili calendarul privind citirea și votul pe moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Cîțu.

Potrivit regulamentului activităţilor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, moţiunea de cenzură, care poate fi iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor, se prezintă birourilor permanente şi se comunică Guvernului de către preşedintele Camerei Deputaţilor, în ziua în care aceasta a fost depusă.

Apoi, moţiunea de cenzură se prezintă în şedinţa comună a celor două Camere în cel mult 5 zile de la data depunerii. Dezbaterea moţiunii de cenzură are loc după 3 zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere. Pentru a trece, moțiunea trebuie să fie votată de 234 de parlamentari. USR PLUS are 80 de parlamentari, iar AUR, 43.

Pe de altă parte, și PSD a pregătit și prezentat textul propriei moțiuni de cenzură,  intitulată „Stop sărăciei, scumpirilor şi penalilor! Jos Guvernul Cîţu!”

Solicitare BPR ref motiune cenzura by Gandul.info on Scribd

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Descoperirea care ne face să regândim modul în care a apărut viața pe Pământ”. Ce...
Decizia luată de Lidl, după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Rechinii din largul coastei Braziliei au fost testați pozitiv la cocaină. Experții trag un semnal...
Ipoteză bulversantă lansată în cazul morții lui Andrei Pârvan A fost otrăvit Versace?! 😲
S-a transformat total în câteva luni: acuzată că a luat OZEMPIC pentru a slăbi! Vedeta...
Vremea 23 iulie - 19 august 2024. De joi, temperaturile scad în toată ţara. Val...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
Uciderea unui urs care a atacat un turist în Italia, oprită de activiști! Animalul poate...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Oamenii de ştiinţă sunt uimiţi de „oxigenul întunecat” din adâncurile oceanului Pacific
Un telescop de pe orbita Pământului, LOVIT de un obiect cu viteză foarte mare
A explodat BOMBA despre Traian Băsescu! S-a aflat ce a făcut fostul președinte al României
A avut un ciob de sticlă înfipt în ficat, timp de nouă ani. Cum a...
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Experiența paranormală prin care a trecut Lidia Buble! Artistei nu i-a venit să creadă ce...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Cromozomi antici de mamut lânos, descoperiți în piele veche de 52.000 de ani